Hvad betyder det frie valg for dig som borger?

Det frie valg betyder, at du som borger har mulighed for at vælge en privat leverandør af din genoptræning, hvis ikke din kommune kan tilbyde dig opstart af genoptræning senest syv dage efter, du er blevet udskrevet fra hospitalet.

Det frie valg omfatter de genoptræningsforløb, som kommunerne er ansvarlige for at tilbyde. Derfor gælder det frie valg også kun for dig, hvis du er blevet udskrevet fra hospitalet med en genoptræningsplan. Det er nemlig i genoptræningsplanen, at sundhedspersonalet på hospitalet henviser dig til genoptræning i kommunalt regi. Det er med udgangspunkt i genoptræningsplanen, at din kommune vurderer hvilken type genoptræningsforløb, du har brug for. Der er tre niveauer af genoptræning.

Plus

Basal
genoptræning

Enkle og afgrænsede funktionsnedsættelser.

Avanceret genoptræning

Omfattende funktionsnedsættelser som måske kræver flere forløb samtidigt.

Specialiseret rehabilitering

Komplicerede funktionsevnenedsættelser, herunder også erhvervet hjerneskade.

I FritValgService er vi ansvarlige for at beskrive rammerne for de genoptræningsforløb, som er omfattet af det frie valg, for at godkende og indgå aftaler med de private behandlere og for at gøre det frie valg muligt i praksis på sitet www.mingenoptræning.dk

Læs mere om det frie valg og sundhedslovens §140

Læs mere om FritValgService

Hvordan gør jeg brug af det frie valg?

Du kan først gøre brug af det frie valg, når vi i FritValgService har indgået aftale med private leverandører af det genoptræningsforløb, som din kommune vurderer, du har brug for. Det arbejde er vi i fuld gang med lige nu.

Indtil aftalerne er på plads, er det fortsat din kommune, som varetager din genoptræning. Vi forventer, at du kan gøre brug af det frie valg af genoptræning på basalt niveau i første kvartal af 2019.

Læs mere om hvor langt vi er med arbejdet

computer

Det frie valg i praksis

www.mingenoptræning.dk får du mulighed for at danne dig et overblik over de behandlere, du kan vælge imellem. Du kan også finde information om det genoptræningsforløb, du er blevet tildelt af din kommune.

Sitet er under udvikling. Vi forventer at lancere www.mingenoptræning.dk i starten af 2019.