For kommuner
Folketinget vedtog den 24. maj 2018 ændringer af sundhedslovens §140, som specificerer, at man som borger skal have mulighed for frit valg af genoptræning, hvis ens kommune ikke kan tilbyde opstart af genoptræning senest syv dage efter, man er blevet udskrevet fra hospitalet.
Det frie valg gælder for de typer af genoptræning, som kommunerne tilbyder, dvs. den almene genoptræning (basalt og avanceret niveau) samt rehabilitering på specialiseret niveau. Den specialiserede genoptræning er ikke omfattet af det frie valg under sundhedslovens §140, da den varetages af regionerne.
Fra april 2024 har det frie valg været muligt på alle de niveauer af genoptræning, som kommunerne tilbyder. Almen genoptræning er opdelt i basalt og avanceret niveau, og rehabilitering på specialiseret niveau er opdelt i døgnforløb og ambulante forløb.
For at sikre en ordning, som bedst muligt matcher den kommunale praksis har vi løbende samarbejde med en kommunal arbejdsgruppe samt relevante interesse- og patientorganisationer, som bistår os i udviklingen af fritvalgsordningen.
Rehabilitering på specialiseret niveau omhandler komplicerede og omfattende funktionsevnenedsættelser, som oftest også er mentale og meget indgribende i borgerens liv. Rehabilitering på specialiseret niveau varetages af autoriserede fagpersoner med specialiserede kompetencer, ligesom forløbene stiller særlige krav til sammenhæng, timing og organisering.
Vi samler løbende al information om det frie valg på sitet www.mingenoptræning.dk. Det er her, at borgerne i praksis gør. brug af deres frie valg og vælge den leverandør, de ønsker. Det er også her, at I som kommune finder relevant information om forløbspakker, priser, vejledning ift. jeres information til borgerne.